Tuberculose

Tuberculose

Behandeling tuberculose

Gezondheidsmedewerkers, vrijwilligers en village doctors gaan op zoek naar nieuwe tbc-patiënten

Tbc is een dodelijke ziekte als ze niet behandeld wordt. Neem je wel tijdig en juist je medicatie dan heb je 85% genezingskans. Maar hoe biedt Damiaanactie hulp aan tbc-patiënten?

  • Actieve opsporing van patiënten

Gezondheidsmedewerkers, vrijwilligers en village doctors gaan op zoek naar nieuwe tbc-patiënten. Het is belangrijk dat de ziekte in een vroeg stadium opgespoord wordt, zo is de genezingskans een pak groter. Ook kan een verdere verspreiding van tbc zo tegengegaan worden. In een paar landen gebruikt Damiaanactie vandaag een mobiele app om tbc-patiënten te registreren en endemische zones in kaart te brengen. Lees hier meer over deze mobiele app.

  • Medische behandeling

Patiënten worden behandeld met een cocktail van geneesmiddelen gedurende 6 tot 8 maanden. De medicijnen moeten elke dag op hetzelfde tijdstip genomen worden en de behandeling mag in geen enkel geval vroegtijdig worden stopgezet of onregelmatig worden ingenomen. Zo kan een resistentere vorm van tuberculose ontstaan. Vaak nemen patiënten hun medicijnen dan ook onder toezicht.

  • DOTS

DOTS, of Direct Observed Treatment Shortcourse, is het nemen van medicatie onder direct toezicht. Gezondheidsmedewerkers en familieleden nemen vaak de taak op zich om patiënten tijdens hun behandeling te begeleiden bij het nemen van hun medicatie. Sommige patiënten stoppen vroegtijdig met hun behandeling omdat ze zich beter voelen. Dat is een slecht idee. Dit kan er namelijk voor zorgen dat tbc evolueert naar een multiresistente vorm.

Multiresistente tuberculose

Na een paar weken medicatie voelt een patiënt zich meestal al een stuk beter. De neiging om de behandeling voor tbc te stoppen is groot maar gevaarlijk. Sommige bacillen overleven zo en worden resistent tegen de medicatie voor tuberculose. Soms raken patiënten ook rechtstreeks besmet met de multiresistente bacil. Het gevolg? Multiresistente tuberculose. Een vorm die moeilijker te behandelen is en jaarlijks 500.000 mensen treft. Vandaag kunnen MDR-TB-patiënten gelukkig rekenen op een nieuwe doeltreffende behandeling die Damiaanactie mee ontwikkelde, de 9 maanden behandeling.

Ultraresistente tuberculose

Wanneer er resistentie optreedt tegen medicijnen voor MDR-TB ontstaat XDR-TB. Een besmettelijke, erg moeilijk te behandelen vorm van tbc, doordat er teruggegrepen moet worden naar minder effectieve, prijzige en meer toxische medicijnen. De genezingsgraad voor patiënten met XDR-TB is slechts 30%.

9 maanden behandeling

een nieuwe behandelingsmethode om MDR-TB aan te pakken: de 9 maanden behandeling

De oude behandeling om multiresistente tbc te genezen was niet alleen lang en prijzig, ze bracht ook ernstige bijwerkingen mee voor de patiënt, zoals doofheid. Een groot deel van de patiënten haakte na een tijdje af zonder de volledige behandeling afgerond te hebben. De genezingsgraad lag rond de 50%. Armand Van Deun, toen werkzaam voor Damiaanactie, vond in Bangladesh een nieuwe behandelingsmethode om MDR-TB aan te pakken: de 9 maanden behandeling. Deze therapie is minder duur, korter en heeft minder zware bijwerkingen voor de patiënt. Resultaat: een genezingsgraad van 84%. Lees hier meer over de 9 maanden behandeling.

Tuberculose in België

Ieder jaar krijgen 1000 personen in België de diagnose ‘tuberculose’. Om die reden ging Damiaanactie in 2015 een samenwerking aan met BELTA. Dit is een koepelorganisatie die bestaat uit de VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding) en FARES (Fonds des Affections Respiratoires). BELTA verzekert de terugbetaling van de kosten voor de behandeling wanneer deze niet door een andere instelling gedekt worden. Damiaanactie biedt hierbij hulp aan dakloze tbc-patiënten in Brussel. Hoe? We voorzien een slaapplaats gedurende de behandeling en geven transporttickets en sociale cheques waarmee de tbc-patiënten eten kunnen kopen. Lees hier meer over ons project in België.

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten