Laos

Laos

In 2016 maakte Damiaanactie een eind aan haar systematische steun voor de landelijke tbc- en lepraprogramma's, maar we houden ons ter beschikking voor technisch advies.

Tuberculosesteun op een laag pitje

Toen het land ineens zoveel steun kreeg van het Global Fund voor de bestrijding van tbc, zetten wij onze hulp op een lager pitje. Tot 2016 bleven we regelmatig specialisten sturen om te helpen met moeilijke technische vraagstukken: de aanpak van mensen met TB en HIV, en vooral die van mensen met resistente tbc.

We hielpen bij het ontplooien en het intensiever gebruik maken van nieuwe technieken om een snelle en exacte diagnose van tuberculose (ook multiresistente) mogelijk te maken.

Lepra in de bergen

Later kwam daar ook lepra bij. Voordien werd leprabestrijding gesteund door een bevriende organisatie. In de steden ga je de ziekte niet meer vinden. Maar ver in de bergen, onder minderheden in de provincie Xieng Khuang, worden er nog mensen ziek. Gelukkig worden ze niet verstoten door hun familie. Daar wilden we de bestrijding van tbc en lepra integreren. Zo ver van alles af: hoe meer je samen kan doen, hoe beter.

Onze lepraspecialist schreef ook samen met het nationale team een handleiding en trainingsmateriaal voor gezondheidspersoneel over de aanpak van lepra. Deze handleiding werd door het ministerie van Volksgezondheid goedgekeurd en gedrukt, het begint als een referentie te dienen voor het gezondheidspersoneel in de projecten.

Dit project in cijfers

Duur project
1994 - 2016

Inhoud project
Oorspronkelijk: tbc
Vandaag: tbc en lepra

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten