België

België

Tuberculose is meer dan een armoedeziekte. Ze komt ook voor bij ons en treft meer dan duizend personen per jaar. Vanaf 2015 ging Damiaanactie daarom ook in België aan de slag. Ons eerste project vindt plaats in Brussel, waar we hulp bieden aan dakloze tbc-patiënten. Voor hen is de toegang tot gezondheidszorg namelijk niet altijd vanzelfsprekend.

In samenwerking met BELTA

In juni 2015 bundelde Damiaanactie de krachten met BELTA om tbc te bestrijden in onze hoofdstad.

In België wordt tuberculose aangepakt door BELTA, een nationale koepel die bestaat uit de VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding) en FARES (Fonds des Affections Respiratoires). BELTA beslaat het hele land met hun BELTA-TBnet-project. Dat garandeert de terugbetaling van kosten die gepaard gaan met de behandeling van tuberculose, voor zover die niet gedekt zijn door het ziekenfonds, het OCMW of een andere sociale instantie.

Kwetsbare daklozen

FARES en de VRGT behandelen tbc-patiënten op een zeer efficiënte manier, maar worden geconfronteerd met een grote hinderpaal: een deel van de patiënten woont op straat.

Van de duizend tbc-patiënten in ons land woont ongeveer een derde in Brussel. Een vijftigtal van hen is dakloos. Het is aan hen dat wij hulp bieden. Omwille van hun moeilijke levensomstandigheden (gebrek aan therapietrouw, risico op diefstal, ontbreken van stabiliteit, ... ) lopen daklozen een groter risico om hun behandeling niet af te maken, en dus niet te genezen.

Wat doet Damiaanactie?

Wij handelen in functie van de noden van iedere patiënt. Zo vinden en financieren we een slaapplaats gedurende de hele behandeling. Maar we voorzien ook sociale cheques om eten te kopen in bepaalde supermarkten. En we delen tickets uit voor het openbaar vervoer zodat patiënten zich zelfstandig naar het ziekenhuis kunnen begeven om hun medicijnen te ontvangen. Sommige patiënten ontvangen de 3 luiken, anderen slechts 1 of 2, afhankelijk van hun noden.

Mooi resultaat

Meer dan 2 jaar na de start van het project heerst er een unaniem positief gevoel bij de betrokken actoren. Zo konden de BELTA-medewerkers hun netwerk uitbreiden en iets concreets aan patiënten voorstellen. Dankzij deze mooie resultaten wil Damiaanactie dit project in de toekomst uitbreiden naar andere Belgische steden.

Dit project in cijfers

Uitgaven: 
55 655

Start project
2015

Inhoud project
Strijd tegen tbc

Opgespoord en behandeld in 2016
34 dakloze tbc-patiënten

Wil je iets kwijt over dit artikel of heb je een vraag?

Laat het ons weten